Les excavacions al Fortí del Castellar descobreixen les restes d’un gran banquet dins una sitja del s. III aC

Dimecres, 2 de setembre de 2020

La troballa evidencia el consum de grans quantitats de vi i porc.

Durant la setena campanya d'excavacions al Castellar, en la que han participats veïns i veïnes de la zona, s'ha descobert un dipòsit votiu relacionat amb un gran banquet festiu, en la primera i única sitja descoberta, fins ara, en un dels àmbits d'una torre situada a l'accés al fortí.

Entres les restes s'han recuperat una àmfora de vi ibèrica, un decantador de vi, un conjunt de vaixella composta de plats, bols i pàteres d'importació (de la zona de la Campania a Itàlia), vasos i vasets per beure vi, tenalles per contenir aliments, vasets en miniatura, gerres de vi o enòcoes, restes d'armes de ferro  i altres elements decoratius i d'abillament personal. També en destaca la troballa d'una podadera o falçó de ferro de petites dimensions per a la verema del raïm i el cap i l'espatlla sencera d'un porc sacrificat en el moment de màxima qualitat càrnia.

Aquest tipus de dipòsits excepcionals son molt poc habituals a Catalunya, només se n'han descobert quatre d'aquestes característiques i és el segon del Penedès, després de la coneguda sitja on es recuperà la deesa Dèmeter o Tànit a la Font de la Canya a Avinyonet del Penedès, i que s'ha convertit en el símbol de la DO Penedès.

Totes aquestes restes relacionades amb el consum i producció de vi, i el consum de porc reforcen la gran tradició vitivinícola i el consum i elaboració de productes porcins de gran qualitat de la Llacuna.

Context de la recerca

El programa de recerca arqueològica del fortí del Castellar està integrat dins el projecte d'investigació “El canvi sociocultural a la Cessetània oriental (Penedès i Garraf) durant la protohistòria i l'època romano-republicana”, coordinat pel catedràtic de la Universitat de Barcelona Dr. Joan Sanmartí i Grego. Els treballs estan co-dirigits per Mireia Sabaté Balada de la cooperativa ArqueoVitis i Jordi Morer de Llorens de Món Iber Rocs SL.

Després de la descoberta i primeres campanyes d'excavació del jaciment l'any 1979 i 1980, des del 2014, s'han realitzat, ininterrompudament, intervencions cada juliol. Any rere any els treballs al jaciment comptaven amb la participació d'estudiants en pràctiques d'arqueologia o història de diverses universitats catalanes i espanyoles; així com amb la col·laboració d'una vintena de joves d'arreu del món que participen en el camp de treball internacional “The Iberians, life underground”, que s'organitzen des del Departament de Joventut de la Generalitat de Catalunya juntament amb l'ajuntament de la Llacuna i amb la gestió de la Fundació Escolta Josep Carol.

Les intervencions del 2020

Durant la setmana del 17 al 22 d'agost s'han reprès les intervencions arqueològiques al fortí del Castellar centrades en la zona de l'accés amb l'excavació parcial de la possible porta i torre adossada a la muralla, així com una gran quantitat de materials ceràmics locals i d'importació. Enguany, els treballs d'excavació s'han obert a la participació de qui vulgui conèixer des de dins el jaciment i en què consisteix la recerca arqueològica.

Donada la situació actual, el camp de treball ha quedat suspès així com la possibilitat d'allotjar estudiants. Tot i això, des de l'equip de recerca i l'ajuntament no s'ha volgut renunciar a continuar la investigació. A més, aquest cop, s'ha obert a la participació de veïns i veïnes de la zona per convertir-ho en una experiència lúdic-formativa; una pràctica que no es podia dur a terme els altres anys.

Durant aquesta campanya els treballs arqueològics s'han centrat en la zona de l'accés; un dels punts amb més interès per entendre l'urbanisme i funcionalitat del lloc i, alhora, poder començar a traçar un itinerari per a les visites.

Les restes de l'accés fortificat a l'assentament amb la presència d'una torra compartimentada adossada a la muralla varen ser descobertes durant la campanya del 2019. Una campanya que va donar grans resultats gràcies a que es va poder estar treballant al jaciment durant més d'un mes amb un equip d'arqueologia professional i l'ajuda de maquinària per remoure les grans quantitats d'enderroc existent; una campanya extraordinària duta a terme gràcies a les ajudes econòmiques de l'Ajuntament de la Llacuna i el Servei de Patrimoni d'Arquitectura Local de la Diputació de Barcelona.

Presentació

L'equip de recerca i l'Ajuntament de la Llacuna, convidem als veïns i veïnes a veure les troballes aquest diumenge 6 de setembre, d'11 a 14h, al local de la gent gran, on també es farà un pas de fotografies i imatges del procés de descoberta.

Darrera actualització: 26.04.2021 | 09:32