L'alcalde la Llacuna, Josep Parera, i els regidors M. Rosa Busquet i Josep Martí, en representació de l'Ajuntament de la Llacuna, han visitat l'obrador i les instal·lacions de la renovada seu de Mallart Artesans Xarcuters, empresa centenària elaboradora d'embotits de la Llacuna.
Els Mallart es van trobar en un atzucac a l'hora de garantir el relleu generacional del negoci familiar, atès que l'Ernest, l'hereu format en l'ofici de xarcuter, és una persona amb discapacitat intel·lectual. La família va contactar aleshores amb la Fundació Mas Albornà de Vilafranca del Penedès, d'una banda preservar la tradició xarcutera a la Llacuna i, de l'altra, per garantir el lloc del treball del seu fill.
Mas Albornà ha reconvertit l'empresa familiar llacunenca en una iniciativa social amb projecció, renovant-ne els equipaments i la maquinària i creant una nova imatge de marca i un nou equip que ha redefinit l'estratègia empresarial. En aquesta nova etapa, Mallart manté l'essència dels orígens i la tradició, afegint també el compromís, de manera que destaquen que els seus productes "són bons tant per al paladar com per a les persones".
La Fundació Mas Albornà és una entitat sense ànim de lucre que treballa des de 1969 per a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, trastorn mental i risc d'exclusió, oferint-los atenció assistencial, un lloc on viure, i suport i acompanyament personalitzat en la seva vida diària, així com també una feina digna.
Amb la visita a Mallart Artesans Xarcuters, l'Ajuntament de la Llacuna vol refermar el suport a aquesta iniciativa, creant sinèrgies per seguir posant en valor el patrimoni gastronòmic del municipi que suposen els embotits de Mallart.
La Llacuna és un municipi reconegut per la centenària tradició elaboradora d'embotits i llueix el distintiu de “territori d'embotits d'altura”. La tradició prové de la proximitat amb el Camí Ral i la celebració anual de la Fira de Sant Andreu, punt de trobada reconegut de venedors de bestiar i d'altres productes. Per aquest motiu, molts llacunencs es van iniciar en la cria de porcs i en l'elaboració d'embotits des de fa segles. Primer, a les masies i en l'àmbit domèstic i, després, com a subministradors per a poblacions properes i per a carnisseries. Uns embotits reconeguts i valorats pels trets diferencials: les condicions climàtiques de la zona determinades pel fred i la frescor i la qualitat de la matèria primera.