L'església de Santa Maria de La Llacuna va recuperar el passat diumenge la imatgeria religiosa del nen Jesús després de prop de 80 anys. Una família que vivia al municipi la conservava des de l'esclat de la Guerra Civil i diumenge la va lliurar al mossèn de la parròquia, Jordi Tres, i a l'alcalde del municipi, Josep Parera.
El nen Jesús de la Llacuna es va salvar de les flames en un atac del bàndol republicà a l'església del municipi. Júlia Aixut, que diumenge va retornar la imatge i que llavors tenia només tres anys, explica que vivien a la Plaça de l'Església. En els primers dies del conflicte van ser testimonis d'un atac a l'església i, com relata la Júlia, “hi havia una gran foguera i des de dalt de la església tiraven coses a les flames: llibres, estàtues , mantells... moltes coses”. Llavors van tirar a les flames la imatge del Nen Jesús al seu bressol, “però va caure fora de la foguera al costat de casa”. Júlia Aixut explica que la seva mare “va sortir sense pensar-ho, tot i que els veïns li van dir que no ho fes perquè la matarien”. La seva mare estava embarassada i es va amagar el Nen Jesús a sota d'un davantal que portava i va entrar a casa.
Aquesta veïna de la Llacuna recorda que van amagar la imatge al soterrani de casa, tot i que “van fer un ban on es deia que si algú havia agafat alguna cosa de la foguera que ho entregués sota pena de mort”. Aquelles festes de Nadal, el capellà va demanar als fidels que si algú del poble tingues algun nen Jesús el deixés per exposar-lo a l'altar. La Sofia -mare de la Júlia- el va portar i, en acabar les festes, el mossèn li va demanar que l'anés a buscar perquè “no hi havia ningú que es mereixés tenir aquell Nen Jesús més que ella, ja que va exposar la seva vida i la del seu fill”, relata la Júlia .
La família va marxar a Talarn, nou destí del pare, que era mosso d'esquadra. El Nen Jesús els va acompanyar “com un més de la família” i el van conservar al llit a sobre d'una pell blanca, perquè el bressol havia quedat molt malmès.
La Júlia va conèixer via Internet l'Anna Gámez, veïna de La Llacuna, per una foto que havia penjat del municipi, li va explicar la història i va pensar que era moment que la imatge tornés al lloc d'on va sortir fa 79 anys. A més, està segura que la seva mare estaria d'acord.
L'alcalde, la regidora de cultura i tota la comunitat cristiana, van mostrar el seu agraïment a la família per tornar el Nen Jesús a l'església de Santa Maria, alhora que es mostraven molt contents per haver recuperat aquesta imatgeria religiosa després de 80 anys.