Durant la setmana del 17 al 22 d'agost s'han reprès les intervencions arqueològiques al fortí del Castellar centrades en la zona de l'accés amb l'excavació de la possible porta i torre adossada a la muralla, així com una gran quantitat de materials ceràmics locals i d'importació. Engany, els treballs d'excavació s'han obert a la participació de qui vulgui conèixer des de dins el jaciment i en què consisteix la recerca arqueològica.
El programa de recerca arqueològica del fortí del Castellar està integrat dins el projecte d'investigació “El canvi sociocultural a la Cessetània oriental (Penedès i Garraf) durant la protohistòria i l'època romano-republicana”, coordinat pel catedràtic de la Universitat de Barcelona Dr. Joan Sanmartí i Grego. Els treballs estan co-dirigits per Mireia Sabaté Balada de la cooperativa ArqueoVitis i Jordi Morer de Llorenç d'IberRocs SL.
Després de la descoberta i primeres campanyes d'excavació del jaciment l'any 1979 i 1980, des del 2014, s'han realitzat, ininterrompudament, intervencions cada juliol. Any rere any els treballs al jaciment comptaven amb la participació d'estudiants en pràctiques d'arqueologia o història de diverses universitats catalanes i espanyoles; així com amb la col·laboració d'una vintena de joves d'arreu del món que participen en el camp de treball internacional “The Iberians, life underground”, que s'organitzen des del Departament de Joventut de la Generalitat de Catalunya juntament amb l'ajuntament de la Llacuna i amb la gestió de la Fundació Escolta Josep Carol.
Enguany, per la situació actual, el camp de treball ha quedat suspès així com la possibilitat d'allotjar estudiants. Tot i això, des de l'equip de recerca i l'ajuntament no s'ha volgut renunciar a continuar la investigació. A més, aquest cop, s'ha obert a la participació de veïns i veïnes de la zona per convertir-ho en una experiència lúdic-formativa; una pràctica que no es podia dur a terme els altres anys.
Durant aquesta campanya els treballs arqueològics es centren en la zona de l'accés; un dels punts amb més interès per entendre l'urbanisme i funcionalitat del lloc i, alhora, poder començar a traçar un itinerari per a les visites. Fins ara els resultats estan sent molt positius, no només per la monumentalitat de les restes que s'estan descobrint en el context d'aquest jaciment, sinó també per la gran quantitat de material ceràmic d'origen local o d'importació que s'està recuperant.
Les restes del que podria ser l'accés fortificat a l'assentament amb la presència d'una torra compartimentada i/o adossada a la muralla varen ser descobertes durant la campanya del 2019. Una campanya que va donar grans resultats gràcies a que es va poder estar treballant al jaciment durant més d'un mes amb un equip d'arqueologia professional i l'ajuda de maquinària per remoure les grans quantitats d'enderroc existent; una campanya extraordinària duta a terme arrel de la inversió feta per l'Ajuntament de la Llacuna i el Servei de Patrimoni de la Diputació de Barcelona.